Artikelen, inspiratie en blogposts

Vertrouwen: ultiem bindmiddel van succesvolle organisaties

Dr. Margaret J. Wheatley legt in onderstaande video uit dat niet het creëren van angst door meer regels en straffen, maar het creëren van vertrouwen resulteert in een sterkere betrokkenheid en het nemen van verantwoordelijkheid onder medewerkers.

Van vertrouwen naar beheersen

Van nature ben ik iemand van een groot vertrouwen: in mezelf, in de mensen om mij heen en in de wereld. En van anderen hoor ik vaak dat ik dat vertrouwen ook uitstraal. Maar toch was ik tijdens mijn studie en in mijn werk meer een ‘control-freak’ dan dat ik vanuit vertrouwen werkte. Ik deed braaf wat me geleerd werd: plannen, organiseren en beheersen. Totdat ik doorkreeg dat die zogenaamde ‘zekerheden’ eigenlijk schijnzekerheden waren, die bij de minste of geringste onvoorspelbaarheid of verandering in duigen vielen.

Organisch versus mechanisch

Van 2001 tot 2004 werkte ik als manager organisatieontwikkeling bij Philips in India. Mijn ‘oude’ werkwijze bleek hier niet te werken. India is een echte relatiemaatschappij, gebaseerd op vertrouwen en de manier waarop mensen leven en werken is sterk organisch (in tegenstelling tot de meer mechanische werkwijze die we hier in het westen kennen). Langzaam maar zeker ontwikkelde ik een nieuwe werkwijze gebaseerd op vertrouwen: eerst verbinden om gezamenlijk op reis te kunnen.

Werken vanuit vertrouwen

Door vertrouwen op te bouwen ontstond een veilige sfeer waarin mensen vragen durfden te stellen, fouten konden maken (èn toegeven) en informatie met elkaar deelden. Er kwam meer compassie en begrip voor elkaar en een gevoel van ‘wij gaan dit samen doen’. Kortom, een cultuur waarin mensen zich ontwikkelen en de organisatie zich voortdurend kan vernieuwen. Natuurlijk was het in het begin eng en ook wennen om mijn schijnzekerheden los te laten, zeker in een vreemde cultuur en omgeving. Maar de nieuwe werkwijze, ook wel ‘organic managment genoemd, werkte. Niet alleen in India, maar zo bleek later: ook in Nederland.

Geen vertrouwen, geen ontwikkeling

Een hoog ziekteverzuim? Een lage arbeidsproductiviteit? Gebrek aan innovatie? Een sfeer om te snijden? In al deze gevallen speelt een gebrek aan vertrouwen een belangrijke rol. Om zich als organisatie voortdurend en optimaal te ontwikkelen is een sfeer van onderlinge veiligheid en openheid een eerste vereiste. Managementauteurs als Jim Collins, Stephen Covey en Robert Rosen wijzen erop dat succesvolle bedrijven worden gekenmerkt door een sterke sfeer van vertrouwen. In deze organisaties is er doorlopend aandacht voor de menselijke kant.

Maar hoe creëer je vertrouwen? Ervaar het zelf op de inspiratiedag op 24 juni 2010

Succesvolle organisaties weten al lang dat vertrouwen opbouwen hard werken is èn blijft. Vertrouwen komt immers te voet en vertrekt te paard. Ben je leidinggevende en wil je meer veiligheid en vertrouwen creëren in jouw team of organisatie? Kom dan naar de inspiratiedag van Club voor co-creatief leiderschap op 24 juni a.s. met als thema: vertrouwen creëren. Meld je direct aan of doe eerst de test om te kijken of je er klaar voor bent. Wil je meer informatie over deze inspiratiedag? Kijk dan op: 4Perspectives.nl.

“The speed of trust: the one thing that changes everything” (Stephen M.R. Covey)

<< Naar overzicht